RDC De Kempen

Hoe zit het met de stikstofuitstoot in Brabant?

Hoe zit het met de stikstofuitstoot in Brabant?

Stikstof; een actueel en veelbesproken onderwerp. In elke Kempengemeente is inmiddels een boerenprotest geweest als reactie op de stikstofplannen van het kabinet. Maar hoe zit het eigenlijk met de stikstofuitstoot in onze provincie? Provincie Noord-Brabant ontwikkelde een interactieve viewer met informatie over stikstofuitstoot in Noord-Brabant. Het overzicht is gemaakt om inzicht te geven in stikstofdata voor zowel de provincie als geheel, als voor elk Natura 2000-gebied afzonderlijk.

Natura 2000

Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Noord-Brabant kent 21 Natura 2000-gebieden, waarvan er op dit moment 18 stikstofgevoelige delen kennen. Voor elk van deze gebieden is een apart tabblad gemaakt met informatie over het gebied.

Zelf een datavraag?

Wist je dat er voor iedere beleidsvraag informatie beschikbaar is om die vraag nóg beter te beantwoorden? Soms heeft de gemeente die informatie zelf, soms is deze beschikbaar bij het CBS of Statline. De stikstofdata in dit overzicht is gebaseerd op openbare bronnen en zo zorgvuldig mogelijk samengesteld door Provincie Noord-Brabant. Ze verwachten in het najaar van 2022 de gegevens te actualiseren. Met behulp van data maak je niet alleen betere beleidskeuzes, je kunt ze ook beter onderbouwen. Ook kun je zo bijvoorbeeld je doelgroep beter bereiken, geld besparen of aantonen waar budget voor nodig is.

Wij helpen je graag met het gebruik van data in je werk. Neem dus voor je datavragen (groot en klein) contact met ons op via ruraldatacenter@kempengemeenten.nl of 06 – 23 03 94 55.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *