RDC De Kempen

Hoe staat het met sociaal welzijn?

Hoe staat het met sociaal welzijn?

Eind 2020 presenteerde Rural Data Center (RDC) de Kempen de pilot van de sociale index met het thema leefbaarheid. Het dashboard is nu aangevuld met de thema’s gezondheid, ondersteuning en sociaal-economische achtergrond. Maar wat betekenen deze thema’s? En welke factoren hebben invloed op het sociaal welzijn binnen een gemeente of regio? 

Met het dashboard is in één oogopslag te zien waar de succes- en ontwikkelpunten zitten per kern. Op basis van de data uit het dashboard kunnen de welzijnsteams doelmatig, doeltreffend en transparante beleidskeuzes maken. Bekijk hier de sociale index!

Zachte en harde indicatoren

Om inzicht in het sociaal welzijn te krijgen, zijn ‘zachte’ sociale indicatoren (zoals rapportcijfers over de buurt) gecombineerd met ‘harde’ sociale indicatoren (zoals cijfers van huiselijk geweld). De indicatoren worden afgezet tegen het gemeentelijk gemiddelde, het Kempisch gemiddelde en het provinciale gemiddelde. Daarnaast is er onderscheid gemaakt op leeftijd, aangezien ervaringen en behoeften per leeftijdscategorie kunnen verschillen. 

Vragen over de sociale index? 

Stel deze gerust via ruraldatacenter@kempengemeenten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *